onsdag 16 november 2016

Artfiske i havet - pillemete i Öresund

Tjenare!
Vi hade tänkt att genom denna blogg dela med oss av tips och trix inom lika fiske. Framförallt kommer vi skriva om metoder och utrustningsval.

En rivstart göres och vi börjar med ett fiske som vi alla på Depån gillar - nämligen artfiske i havet och företrädesvis pillemete!


 

Nu under hösten och in i December så är det hög tid för artfisket i sundet, kanske framförallt då fisket efter plattfisk. Men även andra arter är det läge att ge sig på.

Vi fiskar dessa fiskar med ganska lika tackel, de enda tacklena som skiljer sig åt i större grad är släptacklena vi använder till slät- och piggvaren. Rödspätta, skrubba och sandskädda fiskas med i grunden samma tackel. Här finns det dock de som är riktigt specialiserade och använder olika tackel efter målart även här, något som kan behövas i exempelvis tävlingar.


Många hävdar, precis som vi också tror att färgerna styr lite vilken art som nappar. En ganska utbredd föreställning är att neon-gul är bra till skrubborna. Även till kolja sägs detta vara en bra färg. Något som vi nog också tycker då vi fångat fina koljor på tackel med neongula pärlor, men frågan är om man inte fångat dessa fiskar med andra färger med.

Rosa och pärlemo är färger som många använder på sina rödspättetackel.

Man kan alltid pimpa sina tackel med jiggar, spinnarskedar, flytkulor med mera. Jiggar och spinnarskedar är utmärkta pimpdetaljer på plattistacklena, medan flytkulor kan funka bra på fiskarter som födosöker precis vid och en bit ovanför botten, typ kolja, vitling, knot med flera.

Glidande eller fast pilk? Det finns inget svar på om det ena är mer rätt än det andra. Vissa dagar upplever vi att genomlöpare är ett bättre val medan vice versa gäller ibland. Anledningen kan nog ofta vara olika strömförhållande. Vid hård ström kan det kanske vara så att de fasta tacklena och släpet därtill inte fladdrar lika mycket som på genomlöpstacklena och detta är positivt för spättan som ofta vid lite stökigare förhållande vill ha lugnare fiskade tackel.

Man kan även vid lite sämre förhållande prova att använda glaspärlor och annat som tynger ner släpet lite vilket ger tacklet minskad rörelseförmåga . 

Egentligen är det som med så mycket annat fiske, fantasin som begränsar ditt utformande av tackel. 

Vi rekommenderar er att ta en tur ut på havet för att meta, ett roligt fiske som är fantastiskt givande många gånger.

Bege er till Sportfiskedepån i Helsingborg och om ni inte har vägarna förbi gå in på webshopen och/eller ring och lägg en beställning på prylar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar